perjantai 26. lokakuuta 2012

Photography basics

Noniin, hirmusti on toivottu, että jakaisin täällä jotain vinkkejä kuinka saada parempia kuvia, joten alotetaan tässä nyt ihan perusjutuilla. Kaikkihan oikeasti lähtee siitä, että tuntee laitteensa hyvin, silloin tilanne ei ehdi mennä ohi asetuksien säätämisessä. Tässä ihan perusjuttuja, joita muokkaamalla saadaan aikaseks juuri sellainen tulos kun halutaan.

Eli kameran manuaalisäädöt jakautuu kolmeen pääosaan: ISO-herkkyys, valotusaika/suljinaika ja aukko. Lisäksi toki valkotasapaino, mutta sen voi pitää vaikka automaatilla toistaiseksi, saa kuitenkin muutettua vielä koneella. Jos ja kun postauksesta on jotain korjattavaa/kysyttävää, niin kommentoikaa ihmeessä. :)Valotusaika (tai suljinaika)

Kirjoitetaan yleensä murtolukuna, mutta kamera ilmoittaa sen niin, että esim. yksi sekunti on 1" (huom. lainausmerkit " perässä) ja 1/200 sekuntia on pelkästään 200, ilman lainausmerkkejä.

Mitä nopeampi/lyhyempi valotusaika on, sitä paremmin liike pysähtyy, nopealla valotusajalla kuva ei myöskään tärähdä niin helposti ja mutta on tummempi kuin pitkällä valotusajalla.

Mitä hitaampi/pidempi valotusaika puolestaan on, ei liike enään pysähdykään niin helposti. Kuva tällöin tärähtää helpommin, mutta on paljon kirkkaampi. Jalustalla ja pitkällä valotusajalla saa tehtyä myös pidempiä valotuksia, usein säännöllisesti liikkuvasta kohteesta saa hauskan kuvan pitkällä valotusajalla, kuten esimerkiksi alla olevassa kuvassa maailmanpyörästä.Aukko

Aukon koko ilmoitetaan myös murtolukuna. esimerkkinä yleinen f/2.8 on murtoluku 1/2.8, kamera tosin näyttää vain luvun murtoluvun alaosan 2.8, josta seuraa pieni illuusio, että "muka" pienempi luku, onkin isompi aukko. Tähän vain pitää ajatella tuo murtoluvun yläosa mukaan, jolloin homma on tavallaan selkeämpää, ja isompi numero onkin oikeasti isompi aukko.Aukon koko vaikuttaa kuvan kirkkauteen ja terävyysalueeseen.

Mitä isompi aukko on käytössä, sitä kirkkaampi kuva on. Aukon säädössä on kuitenkin kirkkauden lisäksi toinenkin ominaisuus mikä muuttuu, se on terävyysalue, eli DOF (depth of field). Mitä isompi aukko objektiivissa on, sitä lyhyempi kuvan terävyysalue on, ja tausta sumenee kivasti.

Pienellä aukolla kuvatessa puolestaan jopa koko kuva voi olla tarkka, mutta samalla kuva pimenee huomattavasti. 


ISO-herkkyys

ISO-herkkyys ilmoitetaan ihan normaalisti numeroilla niin kamerassa, kuin muuallakin (esim. 200, 400, 800, 1600, 3200 jne.). Tämä luku kertoo siitä, kuinka herkkä kenno on, eli kuinka helposti se ottaa valoa vastaan. 

Eli mitä pienempi kyseinen luku on, sitä pimeämpi kuva on, kun taas puolestaan isoilla herkkyysarvoilla kuvasta saadaan paljon kirkkaampi.

Herkkyyden nostaminen kuitenkin johtaa siihen, että kuva "kohisee", eli on rakeinen. Vaikka rakeisuutta saa hieman korjattua kuvankäsittelyssä, niin suosittelen silti käyttämään korkeintaan ISO 800 tai ISO 1600 -herkkyyksiä, jolloin kuva näyttää puhtaammalta.


Kertaus

Lyhyt valotusaika: Liike pysähtyy, kuva on tummempi
Pitkä valotusaika: Liike ei pysähdy, kuva on kirkkaampi
Suuri aukko: Terävyysalue on lyhyt, tausta pehmenee, kuva on kirkkaampi
Pieni aukko: Terävyysalue on laaja, taustakin on tarkka, kuva on tummempi
Matala ISO-herkkyys: Kuva on selkeä ja puhdas, kuva on tummempi
Korkea ISO-herkkyys: Kuva on rakeisempi, kuva on kirkkaampi

Kun nämä kolme asiaa ovat oikeassa suhteessa keskenään, on kuva oikein valottunut, ja siihen saadaan haluttu vaikutus. Faktahan on se, että kokeilemalla oppii parhaiten, joten menkää ja kokeilkaa näitä asioita käytännössä, niin näätte ja opitte! C:

Rule of thirds

Sitten extrana kuvan rajauksesta helppo muistisääntö, jota kutsutaan nimellä kultainen leikkaus.

Ideana siis on, että kuva rajataan sekä pysty, että vaakasuunnassa kolmeen eri osaan viivoilla. Kun kuva on jaettu näin, saadaan viivoille neljä (4) leikkauspistettä. Kuva näyttää yleensä paremmalta, kun kuvan kohde on sijoitettu niin, että se sijaitsee jossain näistä leikkauspisteistä. 

Yleensä ihminen sijoitetaan kuvassa jommankumman pystyviivan kohdalle niin, että kasvot ovat leikkauspisteessä. Ja horisontti puolestaan on jommankumman vaakaviivan kohdalla. Monissa kameroissa saa tämän tai vastaavan ruudukon näkyviin asetuksista.

16 kommenttia:

 1. Tää oli tosi selkeä ja hyvä postaus, nyt sain selkoa muutamiin juttuihin! :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos tosi paljon tästä postauksesta, autto tosi paljon! :)

  VastaaPoista
 3. Selitit tosi hyvin nää asiat ! :-) kertausta minullekkin :D kiitos (=

  VastaaPoista
 4. Hyvin ja selkeästi selitetty. Kuvat myös avasivat selitystä hyvin.
  Hieman jäin kaipaamaan vaikka ihan lyhyttäkin kertomusta miten noiden kolmen asian
  muuttaminen vaikuttaa niihin keskenään.
  Tyyliin että miten herkkyyden ja aukon arvoilla vaikutetaan suljinaikaan ja niin edespäin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun yhdellä tavalla kirkastaa kuvaa, joutuu sitä toisella tavalla tummentamaan ja toisinpäin. Pitää jättää myös hieman kokeiltavaksi, ettei kaikkea tuoda heti tarjottimella eteen. Näin oppii parhaiten. ;)

   Poista
 5. Kultainen leikkaus ja ruudun jako kolmeen osaan ei ole ihan sama asia.
  http://goldencrop.sourceforge.net/faq.html katso tuolta esimerkkikuva mikä ero noissa on. Tuon apuohjelman saa siis photoshopin lisukkeeksi ja sen kanssa voi treenata omaa näkemystä kuvaan sopivasta rajauksesta.

  Terveisiä muutes Lappeenrannasta :)

  t. oh5ktw

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä huomio, meni hieman asiat sekaisin, kyseessä oli siis "rule of thirds". Kiitos korjauksesta! :)

   Poista
 6. Juutuupista löytyy varsin selkeesti tehty video Anonyymin kyselemästä eri osa-alueiden suhteista toisiinsa.

  http://www.youtube.com/watch?v=6-NhJua5NFA

  -Timppa-

  VastaaPoista
 7. Kiitti näistä, mä oon aika uuno vielä manuaaliasetusten jne kanssa, nää kyl autto! Tai siis tiedänhän mä nämä periaatteet, mutta tosi hyvä että oot koonnut nämä yhteen postaukseen ihan selkokielellä :D

  http://guabk.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 8. Linkkaamme valokuvaajaystäväni kanssa paljon valokuvauksesta kiinnostuneille artikkeliasi.

  VastaaPoista